Mijn elevator pitch – deel 3 van 3

Ook wel mijn profiel, zo je wilt. Mijn profiel bestaat uit drie zinnen:

Ik ben …
Ik geloof sterk in c.q. ik ben overtuigd van …
Ik ben erg goed in …

Deze blog entry behandelt de derde en laatste zin: Waar ben ik erg goed in? De eerste zin werd hier behandeld en de tweede zin hier.

Competenties vertegenwoordigen jouw vermogen om iets te kunnen. Je persoonlijke competenties kunnen bijvoorbeeld als volgt worden weergegeven:

Ik ben erg goed in …
… het opbouwen en onderhouden van een rijk sociaal netwerk (‘netwerker’)
… spelen (‘homo ludens’)
… optimistisch denken (‘optimist’)
… het baas zijn over mijn emoties
… emotionele communicatievaardigheid
… loslaten
… genieten van het mooie (‘estheticus’)
… zorgen voor mijn lichaam
… het in elkaar zetten van een IKEA kast (zonder handleiding).

Competenties zijn ontwikkelbare vermogens van mensen – zelfs ook van afdelingen of organisaties – om in voorkomende situaties op adequate, doelbewuste en gemotiveerde wijze proces- en resultaatgericht te handelen. Dat wil zeggen passende procedures te kiezen en toe te passen om de juiste resultaten te bereiken.

Een competentielijst als hieronder wordt ook vaak gebruikt om medewerkers binnen de organisatie te omschrijven, analyseren of positioneren. Zo worden ze vaak gebruikt in beoordelings- en functioneringsgesprekken. Ook bij het zoeken naar een baan wordt natuurlijk naast expliciete kennis en vaardigheden ook gevraagd naar jouw professionele competenties. Hier is de lijst:

Aanpassingsvermogen Klantgerichtheid Prestatiemotivatie
Adaptief denken Kwaliteitsgerichtheid Prioritering
Ambitie Leidinggeven (groep) Probleemanalyse
Anticiperen Leidinggeven (individueel) Rekenkundig denken
Beheersing operaties Lerende oriëntatie Resultaatgerichtheid
Besluitvaardigheid Loyaliteit Samenbindend leiderschap
Bestuur sensitiviteit Luisteren Samenwerken
Betekenis geven Managementidentificatie Schriftelijke vaardigheid
Betrokkenheid Mondelinge presentatie Snel schakelen
Coachen Mondelinge vaardigheid Sociabiliteit
Cognitief management Motiveren Sociale intelligentie
Communiceren Multicultureel bewustzijn Stressbestendigheid
Conceptueel denken Netwerkvaardigheid Taakgericht aansturen
Contracteren Nieuwe media geletterdheid Timemanagement
Creativiteit Omgang met details Toewijding
Cross-culturele competentie Omgevingsbewustzijn Transdisciplinariteit
Delegeren Onafhankelijkheid Vasthoudendheid
Discipline Onderhandelen Verandervermogen
Doelgericht besturen Ondernemerschap Verantwoordelijkheid
Durf Ontwerpmentaliteit Virtuele samenwerking
Empathie Ontwikkelen medewerkers Visie ontwikkelen
Energie Oordeelsvorming Visie uitdragen
Flexibel gedrag Opdrachtgever schap Voortgang bewaken
Groepsgericht aansturen Optreden Zelfbeheersing
Individugericht aansturen Organisatiegericht aansturen Zelfinzicht
Informatieanalyse Organisatiesensitiviteit Zelfontwikkeling
Initiatief nemen Organiseren Zelfvertrouwen
Integriteit Overtuigingskracht
Interpersoonlijke sensitiviteit Plannen

Het is belangrijk om te benadrukken dat een score op een bepaalde competentie niet onveranderlijk is. Competenties kunnen veranderen en verbeteren door doelgerichte training of puur door bewustzijn.

Ook de nadruk op specifieke competenties zijn plaats, tijd en functie gebonden. Anno nu wordt vaak de nadruk gelegd op initiatief nemen, gestructureerd werken, succesvol (samen-)werken en resultaatgericht werken.

Voorbeeld

Ik ben erg goed in plannen, organiseren en delegeren waardoor ik in staat ben om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor genomen besluiten op de werkvloer.

Mijn voorbeeld

Ik ben ambitieus, energiek en vastbesloten om nieuwe business te initiëren en verder te ontwikkelen; vastbesloten om doelstellingen te realiseren en om samen doelen te bereiken; ik ben goed in het verbinden van mensen, het geven van steun en het leveren van klinkende resultaten.

Zo, hier staat mijn ‘Ik ben erg goed in …’ regel. Ik heb daar best een tijdje over nagedacht. Er zijn verschillende versies geweest, die ik heb afgestemd met mijn vrouw, mijn vrienden, kennissen en zakenrelaties om mij heen. Ik mocht het hier mee doen. En ik gá het daar de komende jaren mee doen. Daar ben ik erg goed in!

En waar ben jij goed in?

Je hebt nu in drie zinnen een krachtig en duidelijk profiel opgesteld. Neem het op als summary in je LinkedIn profiel en gebruik het als ‘elevator pitch‘. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.