Mijn elevator pitch – deel 2 van 3

Ook wel mijn profiel, zo je wilt. Mijn profiel bestaat uit drie zinnen:

Ik ben …
Ik geloof sterk in c.q. ik ben overtuigd van …
Ik ben erg goed in …

Deze blog entry behandelt de tweede zin: Waar geloof ik sterk in? Waarvan ben ik oprecht overtuigd? Wat is heel belangrijk in mijn leven? De eerste zin werd hier behandeld.

Net als onze werkelijke identiteit (wie ben ik echt?) zit ons eigen systeem van waarden (values) en overtuigingen echt ‘diep onder de motorkap’. Het vergt enige moeite, soms zelfs veel moeite om die normen en waarden boven water te krijgen. Waar geloof ik nu echt in? Wat is op dit moment echt belangrijk voor mij? Waarvan ben ik oprecht overtuigd? Ga daar maar eens even voor zitten!

Besef wel dat hier je intrinsieke drijfveren, motivatie zo je wil, vandaan komen. Je gedrag en houding worden voor een zeer groot deel bepaald door deze waarden. Hoe beter je je bewust wordt van deze waarden en overtuigingen, des te beter ben je in staat je gedrag, houding en communicatie aan te passen aan de situatie en de persoon tegenover je. Daarmee gaat het een krachtige rol spelen bij het motiveren, stimuleren, inspireren en overtuigen van anderen.

Vaak blijkt dat als je je niet bewust bent van jouw eigen waarden en overtuigingen, dat deze een belemmering vormen in je communicatie. Wees daar dus attent op!

Eenvoudig voorbeeld

Ik geloof in persoonlijke ontwikkeling. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ik van (mijn) fouten leer!

Let op: dit is een andere overtuiging dan “als ik fouten maak ben ik dom”. Daar zit meteen een oordeel in, zo niet een veroordeling.

Ander voorbeeld

Ik geloof sterk in de ‘totale persoon’. Voor mij betekent dat een gezonde balans tussen mijn verstand, mijn emotie en mijn lichaam. Mede daarom heb ik besloten niet meer te roken (gedrag). Deze waarde (gezondheid) c.q. overtuiging (roken is slecht voor mijn gezondheid) heeft mij dus gestimuleerd om mijn gedrag aan te passen.

Om je te helpen je eigen normen, waarden en overtuigingen te ontdekken, volgt hier een lijst met waarden (values). Elke waarde wordt voorgesteld door een min of meer abstract woord met een universele waarde: iedereen wil het graag hebben. Deze waarden zijn vaak ongrijpbaar, niet te meten. Iedereen zal daar op zijn/haar eigen manier invulling aan geven. Die fysieke invulling is dan weer een kwestie van smaak en over smaak valt lastig te twisten.

Acceptatie Genot Punctualiteit
Afwisseling Gezamenlijkheid Rechtvaardigheid
Authenticiteit Gezondheid Respect
Avontuur Groei Samenwerking
Bescheidenheid Harmonie Schoonheid
Bestaanszekerheid Heelheid Solidariteit
Betrokkenheid Hoop Speelsheid
Betrouwbaarheid Hulpvaardigheid Spiritualiteit
Bevlogenheid Humor Spontaniteit
Bevrediging Integriteit Sportiviteit
Blijheid Intimiteit Stabiliteit
Collegialiteit Kwaliteit Status
Comfort Lichtheid Succes
Commitment Liefde Toewijding
Contact Lol Trouw
Creativiteit Loyaliteit Uitdaging
Devotie Macht Veiligheid
Dienstbaarheid Matigheid Verantwoordelijkheid (eigen)
Duidelijkheid Mededogen Verbetering
Duurzaamheid Moed Verbondenheid
Eenvoud Nauwkeurigheid Vertrouwen
Eerlijkheid Netheid Vitaliteit
Eigenheid Neutraliteit Voldoening
Empathie Nieuwsgierigheid Voorzichtigheid
Erkenning Onafhankelijkheid (financiële) Vrede
Evenwicht Ontspanning Vriendschap
Flexibiliteit Ontwikkeling Vrijheid
Geborgenheid Openheid Waardering
Gedrevenheid Opwinding Warmte
Geld Ordelijkheid Zekerheid
Gelijkwaardigheid Originaliteit Zelfstandigheid
Geloof Passie Zelfvertrouwen
Gemak Plezier Zorgzaamheid
Genegenheid Professionaliteit Zuiverheid

Opdracht

Welke waarden vind jij op dit moment belangrijk in jouw leven? Welke overtuigingen volgen daar gevoelsmatig of logischerwijs uit? Probeer dat eens te beperken tot maximaal vijf waarden die voor jou van zeer grote waarde (!) zijn.

Mijn voorbeeld

Ik geloof sterk in de onverbrekelijke samenhang tussen Vrouw en Man, dat wil zeggen dat ik geloof in management teams en directieteams die qua samenstelling een zorgvuldige balans weten te bewaren tussen het aantal vrouwen en mannen waardoor de besluitvorming evenwichtiger, profijtelijker en duurzamer is – voor een betere samenleving, voor een betere wereld.

Zo, hier staat mijn ‘Ik geloof …’ regel. Ik heb daar best een tijdje over nagedacht. Er zijn verschillende versies geweest, die ik heb afgestemd met mijn vrouw, mijn vrienden, kennissen en zakenrelaties om mij heen. Ik mocht het hier mee doen. En ik gá het daar de komende jaren mee doen. Daar geloof ik in!

Wat vind jij belangrijk? Waar geloof jij rotsvast in? Waarvan ben jij absoluut overtuigd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.