Mijn elevator pitch – deel 1 van 3

Ook wel mijn profiel, zo je wilt. Mijn profiel bestaat uit drie zinnen:

Ik ben …
Ik geloof sterk in c.q. ik ben overtuigd van …
Ik ben erg goed in …

Deze blog entry behandelt de eerste zin. De beide andere worden de komende weken behandeld.

Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Dat blijkt altijd weer een lastige vraag: “Vertel eens iets over jezelf? Wie ben je?” Tja, wie ben ik eigenlijk? Of wie zou ik willen zijn over een jaar of twee of over vijf jaar? Soms kan er zelfs sprake zijn van een conflict. Ik ben nu specialist, maar ik wil manager zijn. Ik ben ondernemer, maar ik wil ook een goede moeder zijn. Conflicten kunnen ook ontstaan tussen enerzijds instinct of emotie en anderzijds logica of ratio. Om te weten wat je wil zijn, moet je eerst weten wie je bent.

“Ik denk, dus ik ben”, constateerde Descartes in de 17e eeuw. Soms helpt het om op te schrijven wat je doet, omdat Roos Vonk stelt dat “je bent wat je doet”. Descartes dacht daar over na en vond dat al voldoende reden om te bestaan. Heel vaak wordt “ik ben” gebruikt om het bewustzijn aan te duiden of “het zijnde”. Ik ben man, zoon, vader, grootvader. Ik ben lief, blij, boos, bedroefd, bang. Toch wat  lastig. Wie ben ik nu? Het antwoord bepaalt voor een groot deel mijn identiteit. Dus laat ik eens goed nadenken, reflecteren over wie ik echt ben.

Deze vraag is ook actueel in werksituaties. Bijvoorbeeld bij het verkopen van producten en diensten en bij het solliciteren en netwerken (= verkopen van mijzelf). Schrijf het antwoord eens op in de vorm van een zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld:

Ik ben coach, of: ik ben leidinggevende, of: ik ben loodgieter, of: ik ben app ontwikkelaar, of: ik ben verpleegkundige. Vul maar in: Ik ben _______________.

Kleed dit zelfstandig naamwoord nu eens aan met een of twee bijvoeglijke naamwoorden, bijvoorbeeld:

Ik ben een gepassioneerde coach, of: ik ben een inspirerende leidinggevende, of: ik ben een vakkundige loodgieter, of: ik ben een inventieve app ontwikkelaar, of: ik ben een betrokken verpleegkundige. Vul maar in: Ik ben een _______________ _______________.

Bij sommige identiteiten slaan mijn gedachten op hol en ga ik mij heel andere dingen voorstellen dan de auteur bedoelde. Let maar eens op: Ik ben een gedreven projectmanager. En wat voor projecten ‘manage’ jij dan? Bouw je bruggen, tunnels, gebouwen? Of zit je in IT en bouw je applicaties? Of infrastructuren? Ook weer van die woorden die alles kunnen betekenen: bruggen, tunnels of computercentra en netwerken? Dus wellicht handig om een beetje meer context toe te voegen. Bijvoorbeeld:

Ik ben een gepassioneerde management trainer, coach en adviseur met een uitgebreide technische achtergrond in de toegepaste informatietechnologie en ruime internationale ervaring in marketing & sales management, consultancy en coaching.

 Zo, hier staat mijn ‘Ik ben …’ regel. Ik heb daar best een tijdje over nagedacht. Er zijn verschillende versies geweest, die ik heb afgestemd met mijn vrouw, mijn vrienden, kennissen en zakenrelaties om mij heen. Ik mocht het hier mee doen. En ik gá het daar de komende jaren mee doen. Dit bén ik!

 Wie ben jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.