Een inclusief leider probeert het onbekende en onbeminde te begrijpen

Dit is de negende in een serie van tien blogs die gaat over inclusief leiderschap. Daarbij ligt de focus op genderdiversiteit. Niets weerhoudt de lezer om dit uit te breiden naar elk ander aspect van diversiteit.

De vraag is of je wilt dat vrouwen zich aanpassen aan onze huidige dominant masculiene organisaties of dat onze CEO nu besluit om de organisatie aan te passen aan alle mensen die er werken: een inclusieve organisatie onder inclusief leiderschap.

CEO, it’s your call to fix either the women, or the system!

Een leider die nog onbewust van zijn mannelijke exclusiviteit geniet, overschat individuele kennis en handhaaft een gebrekkig, kortzichtig en stereotype begrip van mensen uit achtergestelde bevolkingsgroepen, inclusief vrouwen. Herkenbaar?

Een leider die zich inmiddels bewust is van zijn mannelijke exclusiviteit, herkent zijn leerachterstand en is gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen. Hij stelt wel vragen, maar vooralsnog met de bedoeling om vooraf bepaalde ideeën en gedachten te bevestigen.

De inclusieve leider die bewust diversiteit én inclusie nastreeft, is bijzonder nieuwsgierig naar “de ander”, naar jou en zichzelf. Hij moedigt divergerend denken én een leven lang leren aan. Hij geeft vorm aan oordeelsvrij leren door middel van vragen en actief luisteren in de omgang met vrouwelijke leidinggevenden en medewerkers.

Fiftyfifty

In mijn boek Fiftyfifty: een stappenplan voor het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar de top beschrijf ik in hoofdstuk 8 onder de titel “Het management-developmentprogramma herzien” hoe het vinden van de balans tussen mannelijke en vrouwelijke stijlen van leidinggeven bijdraagt aan een inclusieve organisatie. Het een is niet beter dan het ander; diversiteit en inclusie creëren een fantastische synergie. Merkbaar tot in de “bottom line”.

In hoofdstuk 9 onder de titel “Vrouwen en mannen coachen” besteed ik veel aandacht aan de eigen profilering en zichtbaarheid, aan zelfreflectie en zelfinzicht om je eigen kracht als inclusief leider te leren kennen en toe te passen. En daarmee “de ander” onbevangen en zonder angst tegemoet te treden.

Deze blog is een zeer vrije bewerking van een artikel in Harvard Business Review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.