Stemadvies: stem strategisch op een vrouw!

De huidige Tweede Kamer bestaat uit 103 mannelijke en 47 vrouwelijke leden. Dat is 31,3 procent. Terwijl de Nederlandse bevolking volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 50,3 procent uit vrouwen bestaat. De verhouding lijkt scheef. Er mogen best wat meer vrouwen in onze Tweede Kamer. Voor een meer divers perspectief dat de besturing van ons land alleen maar ten goede zal komen. Bovendien wacht Nederland nog steeds op haar eerste Première.

Als wij allemaal gewoon het eerste hokje van onze lijst van voorkeur rood kleuren, dan verandert er niet zoveel aan de samenstelling van de Tweede Kamer in de zin van de man/vrouw ratio. Naar verwachting: 95 mannen en 55 vrouwen (36,7 procent). Inderdaad, een kleine verbetering. Maar het kan nóg beter. Door strategisch te stemmen op een vrouw.

Strategisch stemmen op een vrouw… hoe doe je dat? Je kunt natuurlijk kijken naar politieke partijen die een vrouwelijke lijstaanvoerder hebben. Rekening houdend met de laatste peilingwijzers en dus de kans dat partijen in de Tweede Kamer komen, zijn dat de volgende partijen:

D66Sigrid Kaag
SPLilian Marijnissen
Partij van de ArbeidLilianne Ploumen
Partij voor de DierenEsther Ouwehand
50plusLiane den Haan
Politieke partijen met een vrouwelijke lijsttrekker

Echter, de kans dat deze vrouwen in de Tweede Kamer belanden, is door hun positie op hun kieslijst al bijzonder groot. Om het percentage vrouwen in de Tweede Kamer werkelijk omhoog en daarmee dichter bij fiftyfifty te brengen, zal je een vrouw lager op de kieslijst moet kiezen. De volgende twee voorbereidende stappen worden aanbevolen:

Kijk op een van de vooraanstaande peilingwijzers hoe de politieke partij van jouw keuze er voor staat. Neem als willekeurig voorbeeld D66. In de peilingwijzer wordt verwacht dat D66 met 14 zetels in de Tweede Kamer komt. Dus tot en met nummer 14 lijken de kandidaten zeker van een zetel. Maar wij kiezen de eerstvolgende vrouw, in dit voorbeeld Wieke Paulusma die op nummer 15 staat. Bij voldoende voorkeurstemmen op Paulusma zou de man die voor haar staat de toegang tot de Kamer ontzegd kunnen worden. En winnen we dus een extra vrouw. Duidelijk? Doe dit dan nu voor de lijst van jouw keuze.

Op basis van de laatste peilingwijzer heb ik de volgende lijst samengesteld:

Politieke partijLijsttrekker (vrouw vetgedrukt)Verwacht aantal zetelsEerstvolgende vrouw op nr.Geef je strategische voorkeurstem aan
VVDMark Rutte3842Dorien Verbree
PVVGeert Wilders2123Nicole Moinat
CDAWopke Hoekstra1819Wytske Postma
D66Sigrid Kaag1415Wieke Paulusma
SPLilian Marijnissen1011Sunita Biharie
GroenLinksJesse Klaver1314Laura Vissenberg
Partij vd ArbeidLilianne Ploumen1215Charlotte Brand
Partij vd DierenEsther Ouwehand67Eva Akerboom
ChristenUnieGert-Jan Segers56Stieneke van der Graaf
50PLUSLiane den Haan13Ellen Verkoelen
SGPKees vd Staaij3exclusiefvoor mannen
DENKFarid Azarkan34Natasha Mohamed-Hoesein
FvDThierry Baudet45Simone Kerseboom
Ja21Joost Eerdmans12Nick Pouw-Verweij
VoltLaurens Dassen12Nilüfer Gündoğan
Politieke partijen die hoogstwaarschijnlijk in de Tweede Kamer komen (zie peilingwijzers)

In theorie zouden maar liefst 11 vrouwen op een voorkeurstem een man buiten de Tweede Kamer kunnen laten (de 11 vet gedrukte namen in de meest rechterkolom). Bij een enkele partij maakt het niet zo heel veel uit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zeer vrouwvriendelijke Partij voor de Dieren.

Puur op basis van de peilingwijzer zouden 95 mannen in de Tweede Kamer komen tegenover 55 vrouwen (36,7 procent). Met onze strategische voorkeurstemmen voor vrouwen zou dat kunnen veranderen in maximaal 84 mannen en 66 vrouwen (44 procent). Geen fiftyfifty, maar duidelijk een verbetering.

En voor wat het waard is: 50PLUS lijkt de meest vrouwvriendelijke politieke partij (wat met een voorspelde zetel en een vrouwelijke lijsttrekker niet zo moeilijk is) gevolgd door de Partij voor de Dieren, de Partij van de Arbeid en GroenLinks. De minst vrouwvriendelijke partij is zoals bekend de SGP van Kees van der Staaij, ons langstzittende kamerlid.

Een vergelijking op vrouwvriendelijkheid van de partijprogramma’s, uitgevoerd door Women, Inc. laat zien dat GroenLinks en de Partij van de Arbeid het beste uit de bus komen.

“De keuze op 17 maart a.s. is geheel aan jou!

Stem! Stem strategisch! Stem strategisch op een vrouw!”

P.S. wegens corona mag je ook op 15 en 16 maart je stem uitbrengen. Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen. Doe uw briefstem dan uiterlijk 12 maart in de bus. Wij hebben al gestemd.

2 gedachten over “Stemadvies: stem strategisch op een vrouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.