Maandelijks archief: maart 2021

Stemadvies: stem strategisch op een vrouw!

De huidige Tweede Kamer bestaat uit 103 mannelijke en 47 vrouwelijke leden. Dat is 31,3 procent. Terwijl de Nederlandse bevolking volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 50,3 procent uit vrouwen bestaat. De verhouding lijkt scheef. Er mogen best wat meer vrouwen in onze Tweede Kamer. Voor een meer divers perspectief dat de besturing van ons land alleen maar ten goede zal komen. Bovendien wacht Nederland nog steeds op haar eerste Première.

Als wij allemaal gewoon het eerste hokje van onze lijst van voorkeur rood kleuren, dan verandert er niet zoveel aan de samenstelling van de Tweede Kamer in de zin van de man/vrouw ratio. Naar verwachting: 95 mannen en 55 vrouwen (36,7 procent). Inderdaad, een kleine verbetering. Maar het kan nóg beter. Door strategisch te stemmen op een vrouw.

Strategisch stemmen op een vrouw… hoe doe je dat? Je kunt natuurlijk kijken naar politieke partijen die een vrouwelijke lijstaanvoerder hebben. Rekening houdend met de laatste peilingwijzers en dus de kans dat partijen in de Tweede Kamer komen, zijn dat de volgende partijen:

D66Sigrid Kaag
SPLilian Marijnissen
Partij van de ArbeidLilianne Ploumen
Partij voor de DierenEsther Ouwehand
50plusLiane den Haan
Politieke partijen met een vrouwelijke lijsttrekker

Echter, de kans dat deze vrouwen in de Tweede Kamer belanden, is door hun positie op hun kieslijst al bijzonder groot. Om het percentage vrouwen in de Tweede Kamer werkelijk omhoog en daarmee dichter bij fiftyfifty te brengen, zal je een vrouw lager op de kieslijst moet kiezen. De volgende twee voorbereidende stappen worden aanbevolen:

Kijk op een van de vooraanstaande peilingwijzers hoe de politieke partij van jouw keuze er voor staat. Neem als willekeurig voorbeeld D66. In de peilingwijzer wordt verwacht dat D66 met 14 zetels in de Tweede Kamer komt. Dus tot en met nummer 14 lijken de kandidaten zeker van een zetel. Maar wij kiezen de eerstvolgende vrouw, in dit voorbeeld Wieke Paulusma die op nummer 15 staat. Bij voldoende voorkeurstemmen op Paulusma zou de man die voor haar staat de toegang tot de Kamer ontzegd kunnen worden. En winnen we dus een extra vrouw. Duidelijk? Doe dit dan nu voor de lijst van jouw keuze.

Op basis van de laatste peilingwijzer heb ik de volgende lijst samengesteld:

Politieke partijLijsttrekker (vrouw vetgedrukt)Verwacht aantal zetelsEerstvolgende vrouw op nr.Geef je strategische voorkeurstem aan
VVDMark Rutte3842Dorien Verbree
PVVGeert Wilders2123Nicole Moinat
CDAWopke Hoekstra1819Wytske Postma
D66Sigrid Kaag1415Wieke Paulusma
SPLilian Marijnissen1011Sunita Biharie
GroenLinksJesse Klaver1314Laura Vissenberg
Partij vd ArbeidLilianne Ploumen1215Charlotte Brand
Partij vd DierenEsther Ouwehand67Eva Akerboom
ChristenUnieGert-Jan Segers56Stieneke van der Graaf
50PLUSLiane den Haan13Ellen Verkoelen
SGPKees vd Staaij3exclusiefvoor mannen
DENKFarid Azarkan34Natasha Mohamed-Hoesein
FvDThierry Baudet45Simone Kerseboom
Ja21Joost Eerdmans12Nick Pouw-Verweij
VoltLaurens Dassen12Nilüfer Gündoğan
Politieke partijen die hoogstwaarschijnlijk in de Tweede Kamer komen (zie peilingwijzers)

In theorie zouden maar liefst 11 vrouwen op een voorkeurstem een man buiten de Tweede Kamer kunnen laten (de 11 vet gedrukte namen in de meest rechterkolom). Bij een enkele partij maakt het niet zo heel veel uit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zeer vrouwvriendelijke Partij voor de Dieren.

Puur op basis van de peilingwijzer zouden 95 mannen in de Tweede Kamer komen tegenover 55 vrouwen (36,7 procent). Met onze strategische voorkeurstemmen voor vrouwen zou dat kunnen veranderen in maximaal 84 mannen en 66 vrouwen (44 procent). Geen fiftyfifty, maar duidelijk een verbetering.

En voor wat het waard is: 50PLUS lijkt de meest vrouwvriendelijke politieke partij (wat met een voorspelde zetel en een vrouwelijke lijsttrekker niet zo moeilijk is) gevolgd door de Partij voor de Dieren, de Partij van de Arbeid en GroenLinks. De minst vrouwvriendelijke partij is zoals bekend de SGP van Kees van der Staaij, ons langstzittende kamerlid.

Een vergelijking op vrouwvriendelijkheid van de partijprogramma’s, uitgevoerd door Women, Inc. laat zien dat GroenLinks en de Partij van de Arbeid het beste uit de bus komen.

“De keuze op 17 maart a.s. is geheel aan jou!

Stem! Stem strategisch! Stem strategisch op een vrouw!”

P.S. wegens corona mag je ook op 15 en 16 maart je stem uitbrengen. Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen. Doe uw briefstem dan uiterlijk 12 maart in de bus. Wij hebben al gestemd.

Fiftyfifty in ICT-Nederland

Dit artikel verscheen eerder in AG Connect.

Hoe ziet diversiteit er op dit moment uit in de BV ICT-Nederland? En dan hier even beperkt tot de diversiteit in man en vrouw. De Stichting CA-ICT meldt op een totaal van 520.000 ICT’ers in Nederland 94.000 vrouwelijke ICT’ers (18 procent). Om deze onbalans op te heffen nodigt de brancheorganisatie NLdigital onder leiding van Lotte de Bruijn meisjes en vrouwen uit om aan de slag te gaan in de ICT. En gelukkig, langzaam maar zeker stijgt het aantal meisjes dat zich aanmeldt voor een ICT-opleiding. Ook mijn 17-jarige kleindochter overweegt een carrière in de technologie. Mooi!

En hoe zit dat aan de top van de ICT-bedrijven? Dat verschilt. Er heerst …uh… diversiteit binnen de ICT-sector. Van Ordina, dat zich met zijn tweehoofdige leiding Jo Maes (CEO) en Joyce van Donk-van Wijnen voorbeeldig fiftyfifty presenteert tot Centric, dat zich tot voor kort onder leiding van Gerard Sanderink presenteerde als een bedrijf van “mannen die geen vrouwen kunnen vinden” om de woorden van Arjen Lubach aan te halen. En dan moet ik mijzelf meteen corrigeren: Sanderink lijkt ten aanzien van vrouwen een soort buitencategorie te zijn.

De vraag naar kundig ICT-personeel blijft onverminderd hoog. Er is meer dan voldoende ruimte voor meer vrouwen in de ICT. Dat hoeft geen man de kop te kosten, integendeel. Ook zij worden er beter van door beter functionerende ICT-systemen en succesvollere ICT-projecten. Dát is de bottom-line van inclusie en diversiteit. Een stappenplan kan de doorstroom van vrouwen naar de top – ook binnen ICT-bedrijven en ICT-afdelingen – bevorderen.

Dat stappenplan begint met het analyseren van de huidige man/vrouw verdeling binnen het eigen bedrijf – op elk niveau: van de directie tot de werkvloer. De gemiddelde overall verdeling kennen we: 82 procent mannen en 18 procent vrouwen. Hoe zit dat in jullie bedrijf? Stel vervolgens een streefcijfer vast. Dertig procent vrouwen? Waarom niet gewoon evenwicht: fiftyfifty. Ongeacht hun leeftijd, kennis, etniciteit, ervaring, seksuele geaardheid, geloof, politieke voorkeur enzovoorts. Op elk niveau. Het zal je verbazen dat je helemaal niet zoveel vrouwen nodig hebt op leidinggevend niveau omdat je nu eenmaal niet zoveel managers hebt, toch? Op de werkvloer zul je er vermoedelijk steviger tegenaan moeten. Als dat beeld duidelijk is dan ga je eerst praten met de vrouwen die je al in dienst hebt. Je weet wel: die vrouwen die je nauwelijks ziet, laat staan hoort. Ontdek hun ambities en competenties. Je zou zomaar verbaasd kunnen staan. Vooral over hun leidinggevende kwaliteiten. Dus wellicht kun je een belangrijk deel intern invullen. Met wat training, coaching en mentoring. En wat je niet hebt, ga je extern werven. Let dan meteen even op je vacatureteksten, die door hun masculiene uitstraling nogal wat vrouwen afschrikken. Door je diverse en inclusieve aanpak wordt jouw bedrijf zomaar aantrekkelijker voor meer vrouwen (en mannen).

Die vastgeroeste exclusieve mannencultuur pak je natuurlijk ook aan. Dat vereist ook een verandering in je managementopleidingen, die nog altijd gebaseerd zijn op mannelijke managementgoeroes uit de vorige eeuw: Stephen Covey, Peter Drucker, Henry Mintzberg, Peter Senge enzovoorts. Niks mis mee, maar wel erg exclusief en homogeen. Dus open je ogen en lees eens wat meer van Renée Mauborgne, Amy Edmondson, Rita McGrath, Lynda Gratton, Liz Wiseman en Brené Brown die een meer inclusief leiderschap voor ogen hebben. Juist die evenwichtige mix van feminiene en masculiene stijlen van inclusief leidinggeven aangevuld met elke andere vorm van diversiteit opent ongekend creatieve, duurzame en vernieuwende perspectieven. Met wat extra training, coaching en mentoring kan jouw bedrijf binnen vijf jaar in een schitterende en vooral ook winstgevende genderbalans verkeren.

En laat dit vooral geen eenmalige, incidentele oprisping zijn met wat leuke cupcake-middagen voor de tech-girls. Het is zaak vrouwen in ICT te koesteren, want anders verdwijnen zij weer net zo snel als zij binnenkomen. Koesteren houdt in dat de bijdragen van vrouwelijke professionals worden erkend, gewaardeerd en beloond. Onthoud deze drieslag: erkennen, waarderen en belonen. Veel vrouwen knappen af op het feit dat zij de moeilijke klussen niet mogen doen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke programmeurs niet onder doen voor de mannelijke programmeurs. Integendeel. Hetzelfde geldt ten aanzien van hun leidinggevende kwaliteiten. Een divers samengesteld ICT-projectteam onder bewust inclusief vrouwelijk leiderschap blijkt beter te functioneren. Vrouwen vinden het echt mooi om iets op te leveren dat waarde toevoegt. Waar het bedrijf iets aan heeft. Nee, sterker: waar de samenleving iets aan heeft. Laat vrouwen deelnemen in complexe projecten, en geef ze daarna de leiding over nog uitdagender projecten. Je zult versteld staan – in positieve zin! Pas ook even die starre werktijden aan, houdt die flauwe grappen voor je en stop met pesten. Eerst dan ben je echt in staat dat eerder beschreven draaideur-effect een halt toe te roepen.

Onlangs vroeg ik een aantal managers en bestuurders: “Welk advies zou je vrouwen geven die in de techniek willen werken en daar de top willen bereiken?” Hun antwoorden logen er niet om. Zeer bemoedigend klonk: “Stop met twijfelen aan jezelf en werk aan je zelfvertrouwen. Wees minder bescheiden, kom uit je schulp. Laat alle schroom varen en ga ervoor! Werk wat meer aan je zelfpromotie. Dat mag best, ook in Nederland. Kijk naar de hieronder genoemde rolmodellen. Zoek advies bij coaches en mentoren. Ga koffiedrinken met mensen die je graag verder willen helpen. Ontdek het belang van netwerken. Zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Ga naar relevante bijeenkomsten, zoek relevante netwerken op. En besef dat netwerken vooral een werkwoord is. Ga in een bedrijf werken waarvan de kernwaarden sporen met jouw eigen kernwaarden. Maak je eigen boodschap. Dat leidt tot inspiratie. Van jezelf en van anderen. Op de lange termijn. Toon lef, durf en ambitie. Ga ervoor!”

Vrouwen hebben behoefte aan rolmodellen. Die zijn er nauwelijks. Pardon? Kijk bijvoorbeeld eens naar de Inspiring Fifty, waar je geweldige vrouwelijke rolmodellen in de informatie- en communicatietechnologie tegenkomt: Ebi Atawodi, Jaya Baloo, Katja Berkhout, Annemarie Buitelaar, Christina Caljé, Mary-Jo de Leeuw, Eline Leyten, Melanie Rieback, Jeanine van der Vlist, Anouk Vos en nog eens veertig andere fantastische tech-vrouwen. Vind ze op LinkedIn. Nodig hen uit om te connecten. Ga een zinvol netwerkgesprek met hen aan. Zinvol voor hen en zinvol voor jou. Besef dat ook zij gebaat zijn bij meer vrouwen in de techniek, in de ICT. En besef dat diversiteit het begin is. Ongeacht leeftijd, kennis, etniciteit, ervaring, seksuele geaardheid, geloof, politieke voorkeur enzovoorts. Inclusie – meepraten, meebeslissen en meedoen – is de onvermijdelijke vervolgstap, anders is zij weer weg. Zij wil er echt bij horen!

Waarom zou je je überhaupt druk maken om meisjes en vrouwen in de ICT? Een bevriende ICT-directeur vatte het als volgt samen: “Ondanks de gelijkheid tussen mannen en vrouwen leggen vrouwen toch andere accenten. Ik vind vrouwen sterk op de inhoud, zij zien verrassend veel andere verbanden en overzien het geheel veel beter. Ze zien de verbinding.” Zijn gebruikers blijken zeer tevreden met het resultaat. De ICT-systemen functioneren gewoon beter. En wij weten dat dát alleen al winst is.

Het boek “Fiftyfifty” kan besteld worden via de bekende kanalen.
Hier vind je vast een voorproefje.

Tijd om machismo een halt toe te roepen

De doorstroom van vrouwen naar de top stokt. Terwijl de diversiteit in de samenleving toeneemt, bestaat een ruime meerderheid van directies nog steeds uit mannen. Deze keer roept een man op tot verzet: ‘Veel bestuurders zeggen wel dat ze diversiteit en inclusie onderschrijven, maar ze voegen de daad niet bij het woord.’

Robert Vos begon zijn carrière als stuurman op de grote vaart. Het leven op zee was in de jaren zestig een mannenwereld. Zo nu en dan heeft hij het gevoel dat hij terug is in die tijd, als hij in gesprek is met een managementteam dat louter uit mannen bestaat. Gelukkig kan hij er nu wat aan doen. Als consultant coacht hij topvrouwen en adviseert hij organisaties hoe ze meer vrouwen kunnen laten doorstromen naar de top. De enige man met deze specialisatie in Nederland.

In zijn boek Fiftyfifty dat op 8 maart, Internationale Vrouwendag verschijnt, beschrijft Vos hoe organisaties die doorstroom kunnen organiseren. Want veel directies willen wel, maar ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken. ‘Natuurlijk liggen sommige individuen dwars, maar de organisatie van de doorstroom is een groter probleem. Je kunt diversiteit in topfuncties niet met een druk op de knop regelen.’

“Zomaar een vrouw aanstellen is zinloos”

Genderdiversiteit in de top bereik je alleen als je het projectmatig aanpakt, zegt Vos: ‘Een projectmanager met voldoende mandaat en budget moet een plan opstellen om de gelijkheid binnen vijf jaar te realiseren. Dan moeten er allerlei stappen gezet worden. Zo moet zo’n manager bijvoorbeeld streefcijfers vaststellen, vrouwen werven en aannemen en hen actief coachen.’ Zomaar een vrouw aanstellen in de directie en denken dat het verder vanzelf zal gaan, is zinloos, waarschuwt Vos: ‘Als je diversiteit op elk niveau wilt bewerkstellingen, moet je een cultuurverandering realiseren. En dat vereist onvoorwaardelijk commitment en voorbeeldgedrag van de directie, en een grondige aanpak.’

Vos komt uit een Amsterdams arbeidersgezin en is naar eigen zeggen gezegend met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Discriminatie wegens huidskleur, gender of cultuur ergerde hem mateloos tijdens zijn managementcarrière en hij is blij dat hij er nu actief iets aan kan doen. Het is ook hard nodig, waarschuwt Vos: ‘Ik constateer dat de doorstroom van vrouwen naar de top stokt. Veel bestuurders zeggen wel dat ze diversiteit en inclusie onderschrijven, maar ze voegen de daad niet bij het woord.’

“Tijd om in actie te komen”

Bedrijven en overheidsorganisaties moeten stoppen met het bedenken van smoezen, vindt Vos. ‘Onderzoek wijst al jarenlang uit dat diverse organisaties succesvoller zijn, minder verloop kennen en meer tevreden medewerkers hebben. Het is tijd om het machismo een halt toe te roepen en in actie te komen.’

Fiftyfifty – Een stappenplan voor het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar de top is beschikbaar vanaf 8 maart 2021. Paperback (ISBN 9789461264398) €28,50 (256 pagina’s).