Directeuren willen meer Persoonlijke Coaching

Iedereen weet dat algemeen directeuren en overige directieleden allemaal beschikken over hoogbetaalde executive life coaches. Maar een studie uitgevoerd door de Stanford University laat zien dat er een gapend gat bestaat tussen het aantal executives dat gecoacht wil worden en het aantal dat daadwerkelijk wordt gecoacht.

Hoeveel executives willen coaching? Volgens Stanford vraagt vrijwel 100% om coaching en advies. Hoeveel executives ontvangen dit werkelijk? Slechts 34%. Er bestaat dus een grote behoefte aan executive coaching waar niet aan wordt voldaan.

Hoewel het hier een Amerikaans onderzoek betreft, is de verwachting gerechtvaardigd dat deze cijfers ook grotendeels in Nederlandse Raden van Bestuur en/of Directies gelden. Overigens bleek in dit onderzoek geen wezenlijk verschil te bestaan tussen de zogenoemde ‘life coach’ en de ‘executive coach’.

Waarom wil 100% van de directeuren/directieleden coaching ontvangen?

 1. Zij willen leren hoe zij conflicten beter kunnen afhandelen
 2. Zij willen leren om talent beter te ontwikkelen en te mentoren
 3. Zij moeten leren om hun leiderschap te delen en te delegeren
 4. Zij moeten hun ‘team building’ vaardigheden verbeteren

Deze competenties draaien allemaal om samenwerking. Het draait dus niet om de competitieve, “zwemmen-met-de-haaien” benadering waar de hoogste echelons van het bedrijfsleven om bekend staan.

Waar zijn deze directeuren NIET in geïnteresseerd? Motivatie, compassie en empathie. Deze ‘zachte’ vaardigheden uit life coaching worden niet gezocht door deze directeuren. Het blijken wel belangrijke toevoegingen als ze worden gecombineerd met de vier hiervoorgenoemde wensen.

Wellicht nog eens goed om terug te kijken naar dit video interview met Google CEO Eric Schmidt, waarin hij zegt dat het beste advies dat hij ooit ontving was om een coach te nemen.

Over advies gesproken: algemeen directeuren en overige directieleden willen ook graag advies ontvangen. Zij nemen dagelijks belangrijke beslissingen en zij begrijpen ook heel goed dat zij niet alle wijsheid in pacht hebben. Er bestaat een groot verschil tussen advies willen ontvangen en het gegeven advies opvolgen. Hier overstijgen coaching vaardigheden de consultant. Coaches communiceren anders; zij communiceren zodanig anders dat de kans veel groter is dat een directeur positief zal reageren op de ontstane ideeën, omdat hij het gevoel heeft dat die ideeën uit zijn eigen brein zijn ontsproten.

Naast persoonlijke coaching van elk directielid afzonderlijk kan team coaching van het gezamenlijke Management Team tot nog betere resultaten leiden. Als de directieleden zich bewuster worden van elkaars verschillende gedragsstijlen – zeker binnen multinationale en/of multiculturele Management Teams –  dan kan daarmee de communicatie binnen het Management Team opmerkelijk verbeterd worden. En betere teams leiden tot betere resultaten.

Neem eens vrijblijvend contact op met Robert Vos over vormen van coaching: persoonlijke en/of team coaching; coaching abonnementen; in-company workshops of maatwerk. Robert put uit zijn jarenlange ervaring als zee-officier, trainer, manager, directeur, ondernemer en coach – nationaal en internationaal. Hij is bereikbaar per e-mail robert.vos@rovos.nl of mobiel op zijn (06) 53377126.

1 gedachte op “Directeuren willen meer Persoonlijke Coaching

 1. Robert Rosenboom

  Dank je Robert voor jouw sympathieke woorden en de lieve wensen voor het nieuwe aanstaande jaar.
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik voordien nooit een blog van je gelezen heb en na jouw e-mail ben ik daar mee begonnen. Mooi hoe je een lans breekt voor het vrouwelijke, de yinne energie in het van het ondernemersspel.
  Heel fijn om te ervaren vanuit een andere invalshoek, dat we het feitelijk over hetzelfde hebben. Echt leiderschap vanuit eigen doorleefde ervaring, ver voorbij aan titels en theoretische kennis.
  Mocht ik iets voor je kunnen doen, laat het me weten, want het is goed om in dit door mannen gedomineerde wereldje, de krachten te bundelen.
  Nogmaals dank en ik wens jou natuurlijk hetzelfde toe + een goede gezondheid!
  Warme groet,
  Robert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.