Fifty-fifty, klinkt eerlijk toch?

Wat zouden wij – in dit geval jij en ik – kunnen doen om de gerechtvaardigde, maar vooral ook maatschappelijk verantwoorde en zelfs profijtelijke wens van inclusie en diversiteit te realiseren in korte tijd? Zeg binnen vijf jaar. Veel programma’s op het gebied van inclusie en diversiteit bestaan al. Of bestonden en hebben inmiddels gefrustreerd de pijp aan Maarten (weer een man) gegeven. Dus waarom opnieuw aandacht voor dit onderwerp?

12,4 is het percentage vrouwelijke bestuurders

Terwijl de meerderheid van de hedendaagse bestuurders zegt het belang van diversiteit en inclusie te onderschrijven, voegen veel organisaties nog steeds onvoldoende de daad bij het woord. Er zijn vele voorbeelden te geven waarin toch altijd weer onbewust de “kloon” van de veelal witte mannelijke opdrachtgever wordt gezocht. De getoonde cijfers komen uit prof. Mijntje Lückerath’s Dutch Female Board Index 2020. Dus dáárom opnieuw aandacht voor het onderwerp inclusie én diversiteit: hoe herstellen we dat?

29,5 is het percentage vrouwelijke commissarissen

Op 20 september 2014 hield Emma Watson – bekend als Hermelien Griffel in de Harry Potter films – een inspirerende toespraak voor de Verenigde Naties onder het motto “He for She[sv1] ”. Zij raakte mij met de volgende passage: “Als mannen niet agressief hoeven te zijn om geaccepteerd te worden, zullen vrouwen zich niet gedwongen voelen om onderdanig te zijn. Als mannen geen macht hoeven uit te oefenen, dan hoeven vrouwen zich niet aan hun macht te onderwerpen. Zowel mannen als vrouwen moeten zich vrij voelen om gevoelig te zijn. Zowel mannen als vrouwen moeten zich vrij voelen om sterk te zijn… Het wordt tijd dat we allemaal gender in een spectrum zien en niet als twee tegengestelde idealen. Als we stoppen met elkaar te definiëren door wat we niet zijn en onszelf gaan definiëren door wat we wel zijn – kunnen we allemaal vrijer zijn en dit is waar “He for She” over gaat. Het gaat over vrijheid.”

Ik heb mij door Emma Watson laten inspireren om mijn boek Fifty-fifty daadwerkelijk te realiseren.

De boekpresentatie staat gepland op of rond 8 maart a.s. – wereldvrouwendag 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.