Een inclusief leider geeft vorm aan authenticiteit, kwetsbaarheid en openheid

Dit is de derde in een serie van tien blogs die gaat over inclusief leiderschap. Daarbij ligt de focus op genderdiversiteit. Niets weerhoudt de lezer om dit uit te breiden naar elk ander aspect van diversiteit.

De vraag blijft of je wilt dat vrouwen zich aanpassen aan onze huidige dominant masculiene organisaties of dat onze CEO nu besluit om de organisatie aan te passen aan alle mensen die er werken: een inclusieve organisatie onder inclusief leiderschap.

CEO, it’s your call!

Een leider die nog onbewust van zijn mannelijke exclusiviteit geniet, demonstreert elke dag opnieuw zijn toewijding om de status quo te handhaven. Gesprekken met vrouwen houdt hij bewust op een oppervlakkig niveau. Herkenbaar?

Een leider die zich inmiddels bewust is van zijn mannelijke exclusiviteit, biedt vrouwen voldoende psychologische veiligheid om hún perspectieven te delen totdat gevoelens van ongemak naar boven komen of zich slecht op elkaar afgestemde waarden aandienen: dan stokt het gesprek.

Een leider die bewust diversiteit én inclusie nastreeft, onthult aspecten van zichzelf (“tell”) en toont zijn eigen kwetsbaarheid. Daarmee wekt hij vertrouwen. Hij durft zijn masker te laten zakken, toont zijn emoties en laat helder en duidelijk zien dat hij anderen accepteert zoals zij zijn. Hij durft aandachtig te luisteren naar de perspectieven van vrouwen (“ask”).

De inclusieve leider hoeft niet elk gedrag te accepteren!

Op basis van jarenlange praktijkervaring en een brede kennis van de wetenschappelijke literatuur geven Hans van der Loo en Joriene Beks praktisch toepasbare handvatten om zelf en met je team stap voor stap toe te groeien naar een psychologisch veilig én vlammend werkklimaat. Ontdek de escape uit angstculturen en ontdoe je van “veiligheidsvreters” door in je vakantie hun boek Psychologische Veiligheid te lezen.

Psychologische Veiligheid met Fiftyfifty

In mijn eigen boek Fiftyfifty beschrijf ik in hoofdstuk 8 onder de titel “Management-developmentprogramma herzien” de verschillende stijlen van leiderschap. Vanzelfsprekend zijn er stijlen die vernietigend kunnen uitpakken voor de organisatie en de mensen die daar werkzaam zijn. De inclusieve leider hanteert een combinatie van coachende en inspirerende stijlen.

Ook als ebook beschikbaar

Deze blog is een zeer vrije bewerking van een artikel in Harvard Business Review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.