Een inclusief leider moedigt zijn medewerkers aan hun stem te laten horen en mee te beslissen

Dit is de tweede in een serie van tien blogs die gaat over inclusief leiderschap. Daarbij ligt de focus op genderdiversiteit. Niets weerhoudt de lezer om dit uit te breiden naar elk ander aspect van diversiteit.

De vraag is of je wilt dat vrouwen zich aanpassen aan onze huidige dominant masculiene organisaties of dat de CEO nu besluit om de organisatie aan te passen aan alle mensen die er werken: een inclusieve organisatie onder inclusief leiderschap.

CEO, it’s your call!

Een leider die nog onbewust van zijn mannelijke exclusiviteit geniet, instrueert vrouwelijke leiders over het leiden, beoordelen en bevorderen van hun teamleden. Hij luistert zeer bewust alleen naar de standpunten van zijn senior leiders. Alvorens vrouwen mogen spreken heeft hij zijn mening al nadrukkelijk geformuleerd. Herkenbaar?

Een leider die zich inmiddels bewust is van zijn mannelijke exclusiviteit, laat vrouwen uitsluitend beslissingen nemen als er weinig op het spel staat. Hij vraagt vrouwen wel meteen om advies als hij geconfronteerd wordt met een probleem met andere vrouwen. Ten aanzien van andere minderheidsgroepen hanteert hij dezelfde tactiek.

Een leider die bewust diversiteit én inclusie nastreeft, moedigt vrouwen aan om hun teams zelfstandig te leiden en te beoordelen. Hij betrekt en versterkt nadrukkelijk de stem van de vrouw in beslissingen. De inclusieve leider anticipeert op meningsverschillen en lost deze in goed en billijk overleg op.

Find your voice. Inspire others to find theirs.

Dit gedrag en deze inclusieve houding heeft Stephen Covey uitvoerig beschreven in zijn boek “The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness”, waarin hij ieder van ons de opdracht geeft om onze eigen stem te vinden. En minstens zo belangrijk: anderen te inspireren om hún stem te vinden.

Fiftyfifty

In mijn boek Fiftyfifty beschrijf ik in hoofdstuk 8 onder de titel “Het management-developmentprogramma herzien” hoe het vinden van de balans tussen mannelijke en vrouwelijke stijlen van leidinggeven bijdraagt aan een inclusieve organisatie. De ene stijl is niet beter dan het ander; diversiteit én inclusie creëren een fantastische synergie.

Merkbaar tot op de “bottom line”

Deze blog is een zeer vrije bewerking van een artikel in Harvard Business Review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.