Fifty-fifty

Hoe ik als man meer genderdiversiteit nastreef

Mijn boek Fifty-fifty kan worden gerealiseerd en zal op of rond 8 maart aanstaande – Wereldvrouwendag 2021 – bij de boekhandel liggen.

Zodra ik ouder word, heb ik wat meer tijd om te lezen. Om te observeren. Ik spreek eens wat vaker met onbekende mensen. Ik luister eens wat beter, wat langer, wat actiever ook. Ik hoor meer, begrijp opeens meer, ik leer zelfs meer.

Grappig, veel zaken waar ik mij vroeger niet of nauwelijks van bewust was, worden opeens duidelijk. Zo had ik nooit door dat ik – onbewust – exclusief dacht en deed. Vanuit mijn eigen “old white male privilege” hoefde ik ook over veel zaken niet echt na te denken. Mijn sollicitaties: check. Mijn salarisverhogingen: check. Mijn leasebak: check. Mijn bonus: check. Mijn promoties: check. Dingen gebeurden gewoon omdat ik het wilde. Zoals ik het wilde.

Maar dan opeens luister ik beter, kijk ik beter en word mij bewust van mijn exclusiviteit. Pijnlijk. Ik kan het allemaal best wel uitleggen. Heb je even? Ik heb gevaren als stuurman op de grote vaart, over de zeven wereldzeeën, als marineofficier bij de Koninklijke Marine – een exclusieve mannenwereld. Want “een vrouw en een kip, zijn de pest voor een schip”. Later in de ICT-wereld eigenlijk hetzelfde verhaal: de meeste vrouwen – als ze er al waren – in de dienstverlenende beroepen. Dat wil zeggen hun diensten verlenend aan mannelijke leidinggevenden. Leidinggeven exclusief voorbehouden aan mannen.

En daar ben ik mij nu ten zeerste bewust van. Van mijn mannelijke exclusiviteit. Onzin anno 2020? Lees de Dutch Female Board Index 2020 van prof. Mijntje Lückerath en eigenlijk schrik je van de cijfers. Zijn er echt 16 van de 94 beurgenoteerde ondernemingen waar geen enkele vrouw in de Raad van Bestuur of in de Raad van Commissarissen zit? Wist je dat Arjen Lubach daar een geweldig item van maakte in Lubach op Zondag?

Dus ik dacht: “Weet je wat, ik ga daar voor mijn schoondochters en kleindochter een boek over schrijven.” Maar dan ook meteen met een stappenplan – ik ben tenslotte een man. Een stappenplan om binnen vijf jaar genderevenwicht te bereiken in onze leidinggevende gremia. In het bedrijfsleven, in de politiek en in de wetenschap. Fifty-fifty. Dus ook mijn zonen en kleinzonen moeten het boek beslist lezen.

Om Fifty-fifty te kunnen uitgeven – redigeren, vormgeven, drukken enzovoorts – heb ik met succes een crowdfunding campagne volbracht via voordekunst.nl. Dankzij mijn donateurs is inclusie en diversiteit weer wat dichterbij gebracht.

Genderdiversiteit. Culturele diversiteit. Gewoon: diversiteit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.