Leuk streven, maar vrouwen willen niet!

De nieuwste Nederlandse Female Board Index van prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers is weer verschenen. Mijntje Lückerath is hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society. Zij laat sinds 2007 het verloop zien in het aandeel vrouwen in Raden van Bestuur en Raden van Commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Met invoering van de Wet bestuur en toezicht per 1 januari 2013, wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling van zetels over mannen en vrouwen binnen het bestuur en de raad van commissarissen van grote B.V.’s en N.V.’s. Uit de nieuwe regelgeving volgt dat er gestreefd dient te worden naar een zetelverdeling waarbij ten minste 30% van de zetels van het bestuur én van de raad van commissarissen samen door vrouwen wordt bezet vóór 1 januari 2016. We hebben dus nog ruim een jaar te gaan…

Maar een sanctiemaatregel ontbreekt. Indien de bovenstaande ratio’s niet worden behaald, dan dient in de jaarrekening uitgelegd te worden waarom deze ratio’s niet worden gehaald en welke acties worden ondernomen om wel tot een evenwichtige verdeling te komen (comply or explain).

En waar staan we nu (peildatum: 31 augustus 2014)? Wolters Kluwer voldoet als enige onderneming aan het streefgetal van 30% vrouwen in zowel Raad van Bestuur als Raad van Commissarissen. Nog steeds hebben 30 van de 87 onderzochte beursfondsen geen vrouw in de RvB of RvC.

Top 10 van 87 beursbedrijven
Aantal vrouwen in raden van bestuur en commissarissen
1. Unilever 5 van de 13 leden
2. Wolters Kluwer 3 van de 8 leden
3. Snowworld 1 van de 3 leden
4. Ordina 2 van de 6 leden
4. Wessanen 2 van de 6 leden
6. PostNL 3 van de 9 leden
7. DSM 4 van de 12 leden
8. TomTom 3 van de 10 leden
8. Reed Elsevier 3 van de 10 leden
8. AkzoNobel 3 van de 10 leden

Het aandeel vrouwen in Raden van Commissarissen is gestegen van 17,5% in 2013 naar 19,5%. Het aandeel vrouwelijke bestuurders laat dit jaar een lichte stijging zien van 4,7% in 2013 naar 6,0% nu. Die gewenste 30% (waarom geen 50% trouwens?) gaan we in dit tempo bereiken in 2058 of later.

Om het nog even wat beter in perspectief te plaatsen: tegenover 354 mannelijke commissarissen staan slechts 86 vrouwelijke commissarissen. Tegenover 205 mannelijke bestuurders staan slechts 13 vrouwelijke bestuurders.

Flop 10 van 87 beursbedrijven
Aantal vrouwen in raden van bestuur en commissarissen
78. ASMI 0 van de 7 leden
78 Accell 0 van de 7 leden
80. AFC Ajax 0 van de 8 leden
80. Exact 0 van de 8 leden
80. Corio 0 van de 8 leden
83. Vopak 0 van de 9 leden
83. Corbion 0 van de 9 leden
83. Oci 0 van de 9 leden
86. Boskalis 0 van de 10 leden
86. Fugro 0 van de 10 leden

Zowel McKinsey & Company als KPMG hebben al enige jaren kristalhelder aangetoond dat de business case bestaat. De business case om te streven naar evenwichtige Raden van Commissarissen en van Bestuur. Dergelijke ondernemingen presteren beter in termen van duurzame winsten, zij ondernemen maatschappelijker verantwoord en zij hebben een grotere aantrekkingskracht voor talent. Pure winst – een “no-brainer”. En het levert een aangenamer en beter wereldbeeld op.

Wat houdt ons tegen? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er is vrouwelijk talent genoeg. Universiteiten leveren tegenwoordig meer vrouwelijke dan mannelijke afgestudeerden af. Uit verschillende onderzoeken blijken er veel oorzaken te kunnen worden aangewezen. Om er slechts een paar te noemen: mannen zijn zich niet altijd op het juiste moment bewust van het vrouwelijk talent om hen heen en kiezen dus voor “meer van hetzelfde: een man”. Vrouwen zijn vaak te bescheiden of te weinig zelfverzekerd om zich op het juiste moment aan te bieden voor een executive managementpositie. Mannen zouden dus bewuster meer ruimte kunnen geven aan vrouwelijk talent en vrouwen zouden wel eens wat meer mogen “durven”. En dan lijkt daar ook nog de atypische Nederlandse deeltijdcultuur te spelen.

Anders dan de titel van deze blog doet vermoeden, willen vrouwen wel degelijk plaats nemen in een Raad van Bestuur en/of Commissarissen! Wij hebben een programma ontwikkeld dat ondernemers, overheidsorganisaties en wetenschappelijke instellingen helpt om meer vrouwen te laten doorstromen naar de top. Meten en toekijken (comply or explain) is prima, maar zet geen zoden aan de dijk. Er zal een werkelijk veranderingsprogramma moeten worden gestart dat binnen drie jaar effect sorteert. In 2017 en dus niet pas in 2058. Neem maar eens contact op met ondergetekende als u daarover meer wilt weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.