Creativiteit. Duurzaamheid. Vernieuwing.

Ik blog regelmatig over diversiteit en inclusief leiderschap. Dus toen kwam de vraag: zeg Robert, zou jij voor onze ondernemers van kleine en middelgrote bedrijven een persoonlijke, beetje prikkelende blog willen schrijven over dat onderwerp? Is dat echt interessant? En relevant? Wat moet ik met diversiteit en inclusief leiderschap in mijn bedrijf waar ik – “oudere witte man” – als enige directeur én aandeelhouder de scepter zwaai? Begrijp me goed: ik heb helemaal niets tegen vrouwen. Integendeel. Maar ik ga mijn directie niet in grootte verdubbelen omdat het per sé fiftyfifty moet zijn. No way.

Diversiteit doet er toe. Vrouwen doen er toe.

Als die covid-19 pandemie eindelijk is bedwongen, als we allemaal weer uit de startblokken mogen schieten, dan worden creativiteit, duurzaamheid en innovatievermogen bepalend voor wie gaat overleven in het post-coronatijdperk. En wat blijkt nu uit de vele onderzoeken die wereldwijd – en ook in Nederland – de afgelopen twintig jaar werden uitgevoerd: diversiteit doet er toe. En dan bedoel ik vooral (maar niet uitsluitend) vrouwen. Waarschijnlijk zet u al vrouwen in bij de receptie van uw bedrijf, de verkoop en zeker bij relatiebeheer. Maar ook de financiën en de administratie zijn in goede handen bij vrouwen. En wat dacht u van business development en gewoon: het coördineren van de dagelijkse werkzaamheden. Tja, waarom eigenlijk? En waarom niet?

De mannelijke lezer van deze column zet naast zijn mannelijke daadkracht, slagkracht en competitieve vermogen natuurlijk graag de charme van zijn vrouwelijke medewerkers in om afzet en omzet te vergroten. Om klachten van klanten op correcte en vriendelijke wijze af te handelen. Vrouwen kunnen nog zoveel meer betekenen binnen uw bedrijf. Door hun goed ontwikkelde empathische vermogen, door hun bredere, holistische kijk op de zaken en door hun betere inschatting van risico’s én kansen zijn zij buitengewoon waardevol op elk niveau binnen uw onderneming. Elk niveau!

Bewust inclusief leiderschap

En hier komt uw inclusief leiderschap in beeld. Elk team, dus ook uw team levert meer positieve resultaten op als alle teamleden worden gehoord en gezien. Door de diversiteit rondom de tafel te laten toenemen én iedereen het gevoel te geven erbij te horen, komen de beste besluiten tot stand. Met meer vrouwen aan tafel verandert de toon en inhoud van de gesprekken. De kwaliteit van de genomen beslissingen neemt toe. En de gesprekken hoeven niet langer te duren. Integendeel. Want nu kunnen “in-een-keer-goed” besluiten genomen worden en gaat geen tijd verloren aan hersteltijd.

… en als zelfstandig adviseur…?

Ook als zelfstandig ondernemer kun je indringend vragen om meer inbreng van de vrouwen binnen de organisatie van de opdrachtgever. Denk daarbij aan Prins Constantijn van Oranje die tegenwoordig opdrachten weigert als er geen vrouwen aan tafel zitten.

Het grootbedrijf heeft de afgelopen dertig jaar veelbelovende hypes voorbij zien komen. Business Process Engineering, oftewel het “kantelen van de organisatie” van functioneel naar proces-georiënteerd tot nog niet zo lang geleden “disruptive innovation”: een ontwrichtende innovatie die uiteindelijk een bestaand markt- en waardennetwerk verstoort. De vaders van al deze vernieuwende gedachten blijken vaak een handjevol slimme consultants. Vaak mannen. Goed voor hun. Uw slimme aanpak betrekt eenvoudig meer vrouwen in de besluitvorming en bedrijfsleiding. Slimmer en veel goedkoper. Oeps! Nu tikt mijn vrouw mij op de vingers: “Vrouwen zijn wellicht goedkoper dan consultants, maar zij verdienen een goed salaris, pas op jij!”

Lees in mijn boek Fiftyfifty over het stappenplan om de doorstroom van vrouwen naar de top te bevorderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.