BrandedU seminar in Amsterdam, 18 maart 2014

Hieronder staat de Nederlandse vertaling van mijn openingstoespraak op het BrandedU seminar in Amsterdam op 18 maart jl.

Sheryl Sandberg: Why we have too few women leaders

Sheryl Sandberg – Operationeel Directeur van Facebook – publiceerde haar boek ‘Lean IN’ vandaag precies een jaar geleden. Als je het niet hebt gelezen, dan moet je dat alsnog snel doen. En laat je manager – of partner – zowel thuis als op kantoor het ook lezen.

Goedemorgen, mijn naam is Robert Vos. Ik ben een gepassioneerde management trainer, management coach & management consultant.

Ik geloof sterk in een betere wereld dankzij mensen die in staat zijn om betere en meer duurzame beslissingen te nemen. Dankzij mensen die deze duurzame beslissingen daadwerkelijk durven uit te voeren – zonder enige aarzeling! Ik geloof dat mannen dat niet alleen kunnen.

Daarom geloof ik zo sterk in zogenoemde ‘gender-balanced management teams’, dus ook ‘gender-balanced’ directies en raden van commissarissen of raden van toezicht. Ik bedoel management teams die voor 50% uit vrouwen bestaan en voor 50% uit mannen.

Ik geloof in de onverbrekelijke samenhang tussen vrouw en man zoals Allerd Stikker beschreef in zijn boek uit het jaar 2000.

En weet je wat? De business case bestaat ook al!  McKinsey & Company tonen overtuigend aan dat vrouwen er toe doen. Hun jaarlijkse onderzoek – sedert 2007 – toont aan dat ondernemingen met ‘gender-balanced boards’ significant beter presteren dan bedrijven met directies die of vrijwel alleen uit mannen of vrijwel alleen uit vrouwen bestaan.

Dus waar staan wij vandaag? In het begin dit jaar door KPMG gepubliceerde rapport ‘Winning Hearts and Minds’ staat te lezen dat ‘despite years of debate and action the pace of change has remained depressingly slow’.

Vandaag de dag – in Nederland – bij de Top-25 ondernemingen stopt de deelname van vrouwen in directies bij 12%; in de Top-100 ondernemingen stopt het bij 10%; in de Top-500 ondernemingen bij 7,5% en in de Top-5000 ondernemingen  bij 6%. En dan mag je nog blij zijn ook want deze cijfers zijn verdubbeld sinds 2001…!

Als we in dit tempo doorgaan, dan hebben we misschien gender-balanced management teams in 70% van alle Nederlandse ondernemingen tegen … 2055… heel misschien!

Onze missie is om gender-balanced directies en management teams in 70% van alle Nederlandse ondernemingen te hebben tegen eind 2017. Dat is dus binnen drie jaar!

Nog geen twee weken geleden publiceerde Grant Thornton – een van de Global Big Five accountancy firms – een studie die onthult dat in Rusland de vrouwelijke participatie in hogere management posities zich op 43% bevindt; Indonesië 41%, Filippijnen 40% enzovoorts. Onderaan de lijst: Japan met 9% gevolgd door …  Nederland met 10%.

Is er ook nog goed nieuws te melden? Jawel, dat is er wel. In Nederland is het aantal benoemingen van vrouwen op management posities twee niveaus onder de Directie gestegen tot 27%. Ik hoop dat deze vrouwen het volhouden…

Afgelopen jaar bleken Nederlandse vrouwen tussen 20 en 30 jaar oud voor het eerst meer te verdienen dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Moet ik mij nu zorgen gaan maken over onze mannen…?

Goed nieuws is ook dat ons team op het punt staat op los te barsten en heel wat reuring gaat veroorzaken binnen het ‘old boys’ netwerk. En begrijp mij niet verkeerd! Wij moeten zowel de mannen als de vrouwen wakker schudden.

Mannen moeten zich bewust worden van al dat vrouwelijk talent om hen heen dat complementair is aan het mannelijk talent ten faveure van ons allen. Mannen moeten ruimte maken voor zeer getalenteerde vrouwelijke managers, leiders en ondernemers.

Vrouwen moeten bereid zijn om deze kansen zonder enige aarzeling te grijpen: aan tafel en naar voren leunen! Om dat te kunnen doen moet je weten wie je bent, wat je in je mars hebt en wat je missie is.  Jouw Persoonlijke Merk!

Ik wens jullie een fantastisch BrandedU seminar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.